19 January 2011

Upah atau buat sendiri?

Banyak blog yang memaparkan artikel DIY yang menarik. Dari memasak lauk pauk, membuat kueh-mueh, membuat kek, membuat aksesori, mengubahsuai kenderaan, membuat perabut dan sebagainya. Banyak idea-idea baru diketengahkan dan kebanyakannya boleh dilakukan sendiri oleh pembaca yang rajin ingin mencuba. 
Tetapi kenapa perlu melakukan sendiri (DIY) sedangkan anda boleh upah orang membuatnya?. Pertanyaan klise , bagi orang yang belum pernah menceburi bidang ini. 

Berbalik kepada topik hari ini, Cerita kali ini telah diperam agak lama untuk disiarkan. walaupun ianya belum 100% siap tapi setakat ini aku amat berpuashati dengan perjalanan projek. Ilham membuat projek ini timbul semasa bersama jiran-jiran membuat pos "PENUNGGU" di kawasan perumahan. Berbekalkan perkakas bertukang (sendiri dan dipinjam dari jiran-jiran berdekatan), bahan-bahan binaan yang dibekalkan oleh pemaju dan dikongsi beli bersama jiran, akhirnya terdiri pos kawalan aka "POS PENUNGGU". 

"Cuba ce.ce...cerita sikit Kenapa di gelar "POS PENUNGGU?:, hah di lain masa akan diceritakan kisah "POS PENUNGGU" ... nantikan kemunculannya. Pos penunggu dibina secara bersama tanpa mengupah kontraktor, mat indon mahupun mat bangla. Pengalaman membuat pos ini telah mendorong aku membina sebuah gazebo/wakaf yang sewaktu dengannya di dalam kawasan rumah sendiri. Berbagai blog, forum, laman web telah dilayari bagi mendapatkan sebanyak maklumat berkaitan rekabentuk dan cara-cara mendirikan gazebo/wakaf. 


Memandangkan projek ini tidak termasuk didalam azam 2010 dan ianya merupakan keputusan di luar jangka, maka tiada peruntukan bajet khusus disediakan untuk projek ini. Sambil mengumpul maklumat dan juga perlu dikumpul. Sedikit demi sedikit dana dikumpul dari gaji bulanan dan lebihan dari wang simpanan untuk membeli bahan-bahan binaan. Kunjungan ke beberapa buah kedai menjual gazebo/wakaf dan laman web mendapati harga pasaran bagi gazebo/wakaf di antara RM1,500 - RM15,000 mengikut keluasan dan jenis kayu dan bahan sampingan yang digunakan. Setelah dicamput, ditolak dan di darab berikut adalah perancangan awal

          Budget              :  RM2,000 (setakat ini RM1,200 telah digunakan untuk pembelian bahan-bahan)
          Keluasan           : 7 kaki x 7 kaki
          Bahan binaan     :  4 batang tiang  5"x5"               (Kayu Resak)
                                      4 batang Kayu Lantai  2" x 4" (Kayu Resak)
                                      4 batang Kayu Atas    2" x 4" (Kayu Resak)
                                      8 batang Kayu bumbung 2" x 3" (Kayu Masak)
                                      10 batang Kayu Genting 1" x 2" (Kayu Masak)
                                      10 keping papan lantai (belum beli)
                                        8 batang Kayu 2" x 4" (Kayu lantai- belum beli)
                                      180 keping genting merah (berlebih 80 keping)
                                      4  unit batu pengalas tiang  (telah dibeli)
                                      2 kampit kecil simen  (telah habis digunakan)
                                       2 kampit kecil pasir (habis digunakan di bumbung)
                                      Paku (mengikut saiz dan keperluan)
          Pembuatan        : DIY (Buat sendiri)

Memandangkan kos untuk membeli kayu yang tahan lasak di kedai hadware mahal, aku beralih kepada pilihan membeli kayu second-hand dari kedai berdekatan labu, negeri sembilan. Walaupun kayu second-hand, setelah diketam dan dicat, tampak seperti kayu yang baru. Kos membeli kayu second-hand jauh lebih murah dari membeli kayu baru dan ianya telah cukup kering untuk digunakan. Peralatan pertukangan tidak perlu dibeli kerana telah dibeli untuk projek-projek sebelum ini. Antara peralatan yang digunakan bagi menjayakan projek ini adalah:-

"Circular Saw, Pahat kayu,  Tukul besi, Sesiku L, Pita pengukur,  Pensil,  Grinder,  Tangga aluminium"

Kerja-kerja membuat tanggam dimulakan seminggu selepas kayu dan tiang dihantar kerana ketiadaan mood.

 Menguji tanggam pada kesemua tiang sebelum tiang-tiang didirikan.
 Kayu yang telah siap ditanggam akan dicat...kemudian dibiarkan seminggu untuk benar-benar kering.

 Penyediaan tapak gazebo dengan meletakkan batu alas tiang.


 Persiapan untuk mendirikan tiang, nasib jiran datang membantu...kalau tak tertangguh lagi projek aku.

 Kayu yang telah ditanda disusun mengikut kedudukan bagi memudahkan pemasangan

Kerja-kerja membaiki tanggam yang agak sempit...Kamarul menunjukkan skil tukang rumah.

 Hujan sudah turun...berhenti kejap....ngeteh di fadhia sambil tunggu hujan berhenti kononnya..Kerja tertangguh lagi dan disambung keminggu berikutnya...leka bersembang di Fadhia....terlupa hujan dah  berhenti dan ada kerja-kerja tertangguh.

Aksi gotong royong,  tanggam tiang  terakhir memang paling sukar, berbanding 3 tiang lain.

Penat dan sakit menyiapkan rangka bumbung 

Bangga dengan hasil kerja setelah tiang asas gazebo dapat didirikan

Genting dah sampai...sentap betul berurusan ngan kedai hardware di Kosmopoint...boleh dorang cakap salah hantar genting....so tangguh lagi satu minggu...genting yang diorder akan dihantar next week....lari perancangan aku.
Pemasangan genting tertangguh beberapa kali dek kerana hujan dan ketiadaan pembantu...jadi ku gagahkan juga untuk angkat, ukur, potong susun...sampai siap...sungguh memenatkan.... naik turun tangga...kalau le aku kurus seperti dahulu...mau semua kerja dilakukan dari atas bumbung.

Rehat kejap sambil snap gambar dari angle lain


Pian @ kontraktor pos mardi datang membantu menyimen. kerja simen ni  tak boleh buat sendiri...takut roboh genting yang dipasang...sia-sia je nanti kerja aku selama ini.